Zeytinyağlı yaprak sarması için sizlere iki farklı tarif hazırladık. Şimdiden afiyet olsun!

Türk Usulü/ Annemin Cevizli Zeytinyağlı Yaprak Sarması

Malzemeler:

1 çay bardağı ilios sızma zeytinyağı
4 adet orta boy soğan
1 ½ su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yenibahar
4 adet kesme şeker
½ kg asma yaprağı
1 fincan kırılmış iç ceviz ( kabuğu çıkarılmış)
1 çay bardağı maydanoz
1 çay bardağı taze nane
1 çay bardağı dereotu

Tarif:

Bir tavada zeytinyağını kızdırıp, ince doğranmış soğan ve fıstıkları tavaya koyun. Soğanlar pembeleşince pirinci ekleyip, 2-3 dakika çevirin. Kuş üzümlerini yıkayıp tavaya ekleyin. ½ çay bardağı su ekleyip, yeteri kadar tuz ve şeker ilave ederek kaynatın.

Suyunu çekince yeşillikleri harca koyup, baharatları ve cevizi ekleyin ve karıştırın. Yapraklar salamura ise önceden suya koyup, 10-15 dakika bekletin. Bu işlemi 3 kez tekrarlayıp, en son sıcak su koyun ve süzün. Yapraklar taze ise sıcak su içine sokup çıkarın (rengi sarıya dönmeli).

Yapraklar hazır olunca harcı içine koyarak sarın. Tencerenin dibini kaplayacak şekilde bir sıra yaprakla kapatın. Sarmaları yerleştirip üzerlerini yine yaprakla kapatın. ½ çay bardağı sızma zeytinyağı ve 2 su bardağı kaynar su ekleyin. Sarmaların üstüne ayrıca tencereye uygun bir seramik tabak kapatın. Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte 15 dakika pişirin.

Paylaş
Minimum 6 karakter